Casa de Cultură „Kónya Ádám”

Sediul actual al Casei de Cultură „Kónya Ádám” din Sfântu Gheorghe a fost construit de Colegiul Székely Mikó în anul 1897, cu scopul de a servi drept locuință pentru dascăli. În perioada interbelică, clădirea era închiriată de poșta municipală, iar între 1940 și 1944, clădirea găzduia elevi refugiați din Transilvania de Sud. Casa de cultură a primit-o în folosință în anul 1981, și după o serie de lucrări majore de restructurare și modernizare, iar din 1982 s-au organizat în ea activități culturale din ce în ce mai diverse. Începând cu anul 1982, clădirea este sediul Casei de Cultură „Kónya Ádám”, respectiv locația diferitelor activități.

Instituția noastră a primit numele unei personalitate, de care cei din Sfântu Ghoerghe își amintesc cu mult respect. Kónya Ádám, originar din Brașov, și-a luat bacalaureatul la Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. A obținut diploma de profesor în anul 1956 ca licențiat în geografie și geologie la Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi a început să predea la Sfântu Gheorghe. A avut o activitate deosebită nu numai în calitate de profesor, ci și ca scriitor, editor, muzeolog, director și politician mult apreciat de publicul orașului nostru.

Noi, cei din Casa de Cultură „Kónya Ádám” încercăm să vă oferim oportunitatea de a face parte din viața culturală din Sfântu Gheorghe. Ne străduim ca în cadrul activităților noastre să formăm comunități în cadrul cărora locuitorii orașului nostru pot intra în contact cu cei care au preocupări similare. Casa de cultură dorește, în primul rând, să fie un cămin pentru tabăra amatorilor și practicanților de cultură din orașul nostru; un loc unde pot fi puse în practică diferite inițiative și idei comune și individuale. Pentru noi constituie o sarcină importantă susținerea și promovarea dezvoltării individuale dar și a inițiativelor de grup ale amatorilor. Prin programele noastre comunitare și culturale dorim să venim în ajutorul celor care vor să se apropie de rădăcinile lor, dar și celor care vor să cunoască mai bine cultura și tradițiile noastre populare.

Considerăm ca fiind important să trezim interesul diferitelor grupe de vârstă, formându-le în comunități. În primul rând activitățile noastre permanente au darul de a forma asemenea echipe, deoarece în prezent găzduim diferite activități de formare a comunității, precum corul, trupa de dans, cercul de arte plastice, clubul pensionarilor și cercul de lucru manual.

Suntem la fel de deschiși la conservarea tradițiilor și la promovarea valorilor care au dobândit deja o semnificație istorică, ca și la descoperirea mișcărilor artistice contemporane. Dorim să prezentăm tradițiile noastre populare și artizanale prin evenimentele noastre, punând un accent important pe acestea în cadrul Târgurilor de Toamnă, de Crăciun și cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Stagiunile de concerte simfonice și concerte-lecții organizate de noi au rolul de a face cunoscute diferitelor grupe de vârstă caracteristicele muzicii clasice.

Scopul Casei de Cultură „Kónya Ádám” este de a introduce publicul din oraș în viața culturală, de aceea se străduiește să devină organizatorul unor evenimente, precum Comemorarea Revoluției 1848-49, Zilele Sfântu Gheorghe, Programul Educațional Academia de Argint, Ziua Copilului, Concerte Simfonice, Concerte-lecții, Concerte Estivale, Comemorarea Revoluției 1956, Festivalul Contemporan PulzArt, Târg de Toamnă, Aprinderea primei lumânări de Advent, Târg de Crăciun și Revelion.

În parteneriat cu municipalitatea am lansat pentru tineret anul tematic Anul Elevilor cu scopul de a crește sentimentul general de fericire și bunăstare al tinerilor, implicându-le în formarea viziunii asupra orașului. Obiectivul nostru este asigurarea unui mediu sigur în care să aibă posibilitatea de a se experimenta pe sine, de a întări atașamentul afectiv față de orașul nostru oferându-le oportunitatea de a lua parte la mobilizarea comunității. Mai mult, ne străduim să le asigurăm un mediu cultural palpitant, distractiv, de calitate.

Dorim să inițiem și să sprijinim numeroase mișcări, evenimente culturale de valoare, contribuind astfel la crearea unui mediu mai divers și tolerant în orașul nostru.

Toată lumea este binevenită la programele și evenimentele noastre.

CONTACT

Adresa: 520009 – Sfântu Gheorghe
Str. Kossuth Lajos nr. 13

Tel. +40 267 352 460

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.